Homole cukru, 250 g, výška 14,5 cm
Kód: 14942Detailní popis produktu
Homole cukru bylo tradiční balení cukru. Běžně byla vyráběna a prodávana do konce 19. století (místy i na začátku 20. století), kdy ji nahradil krystalický a kostkový cukr. Měla tvar komolého rotačního kuželu. Zpočátku byl řepný cukr vyráběn právě v podobě cukrových homolí. Uvařený řepný sirob s krystalky cukru se naléval do homolových forem (kadlubů). V nich se nechal cukr krystalizovat (hranit). Po částečném vychladnutí se cukrovina ve formě promíchávala, aby krystalizace lépe probíhala (tzv. protloukání). Na tom závisela kvalita a stejnoměrnost krystalů, snadnost vyklopení a čistota homole. Jakmile byly špičky homolových forem chladné, odstranily se zátky a sirob se nechal vytéct. Po 14 dnech byly homole z formy vyklopeny a dosušeny. Siroby z homolí se dále svařovaly a zpracovávaly. V dnešní době se cukrová homole vyrábí snadněji – z cukru krupice a slouží především jako suvenýr. Stále se však jedná o ruční výrobu a její tvar připomíná počátky řepného cukrovarnictví. Cukr zapalte, aby se všichni mohli podivovat nad ohnivou atmosférou plamenů. Udržujte teplé na stolním hořáku. Ať už je to punč, brandy či svařák, hořící homole přinášejí během dlouhých zimních večerů ten pravý požitek ohnivé show. Složení: 100% cukru. Odpovědný podnikatel: Pfeifer & Langen GmbH & Co. KG, Aachener Strasse 1042a, 50858 Kolín nad Rýnem. Prodejce v ČR: Toppotraviny.cz s.r.o.,IČ: 24809594, DIČ: CZ24809594, Praha 5.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sirupy, marmelády, čokolády, pasty |
---|---|
Hmotnost: | 0.263 kg |
Energetická hodnota kj/kcal: | 1700/400 |
Bílkoviny g: | <0,5 g |
Cukry g: | 100 g |
Nasycené mastné kyseliny g: | <0,1 g |
Organický: | Ne |
Sacharidy g: | 100 g |
Sůl g: | <0,01 g |
Tuky g: | <0,5 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.